Foto: TT

Nystart för anhörigstöd i Hofors

Uppdaterad
Publicerad

Att vårda en anhörig kan vara slitsamt och ensamt, men nu öppnar Hofors kommuns nya kontaktcenter för anhörigvårdare.

Lokalerna på Hantverkargatan 34 nära Hofors centrum är rejält tilltagna och rymmer både ett stort gemensamt umgängesrum och flera mindre rum för till exempel tevetittning och sällskapsspel. Hit kan anhörigvårdare komma och träffa andra i samma situation, eller få rådgivning av personalen.

– Det gäller inte bara äldre utan det kan vara föräldrar som har barn med någon funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom, säger Christina Lexén som är demensköterska och håller i verksamheten tillsammans med en kollega som är anhörigkonsulent.

– Alla som behöver vårt stöd kan vända sig till oss. Kan inte vi svara själva så kan vi hänvisa vidare till rätt person eller instans, säger Christina Lexén.

TV: Här ser du reportaget från Hofors

Träffpunkt för äldre

Förutom att fungera som ett nav för anhörigvården i kommunen så blir lokalerna den nya träffpunkten för äldre som bor hemma och har ett behov av att lämna hemmet och umgås med andra.

– Vi kan lyssna som medmänniskor, många gånger är det de behöver. Även om de äldre har barn och barnbarn så har de ofta fullt upp med sitt. Gamla människor tror jag är mer ensamma idag än vad de har varit förr, säger Christina Lexén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.