Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Christer Andersson berätta om hjärttransplantationen som räddade hans liv. Foto: Erik Kammerland/SVT

Christer från Hudiksvall: ”När jag fick mitt nya hjärta så vände allt”

Publicerad

Hundratals personer väntar just nu på ett nytt organ. SVT har träffat Hudiksvallsbon Christer Andersson som fick ett nytt hjärta 2013– och därmed också sitt liv tillbaka.

– När jag fick mitt nya hjärta så vände allt. När man får ett nytt organ ser man livet på ett helt annat sätt. Det är svårt att förklara men man får en helt annan livssyn helt enkelt, säger Christer Andersson till SVT Gävleborg.

Förstorat hjärta

Det var 2009 som det upptäcktes att Christer Anderssons hjärta var så pass förstorat att det inte längre orkade att pumpa. Det hade kunnat leda till döden och på Akademiska sjukhuset fick han en mekanisk hjärtpump inopererad i kroppen.

– Det blev batteriet som tog hand om att pumpa runt blodet i hela kroppen. Jag fick lämna sjukhuset med mycket täta kontroller naturligtvis, säger Christer.

Han beskriver det här som en tuff tid och tillslut ville inte kroppen ha hjärtpumpen inopererad längre. Det blev återigen ett akut besök på Akademiska där de berättade att de skulle prioritera upp Christer på transplantations-listan.

”Vi måste ta ställning”

Därefter tog det en eller två dagar innan de ringde och berättade att de hade ett nytt hjärta till honom.

Christer Andersson vill nu uppmana flera till att ta ställning till att donera ­och skriva in sig i donationsregistret för att flera ska kunna få hjälp.

– Det dör ungefär en person i veckan för att de inte får ett nytt organ. Vi är många som vill donera våra organ, men vi måste också ta ställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer