Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nytt mentorsprogram ska stötta kvinnors karriär: ”Kan ge ökad tillväxt”

Nytt mentorsprogram ska stötta kvinnors karriär: ”Kan ge ökad tillväxt”

Uppdaterad
Publicerad

Under den här veckan drar verkstadsföretaget Sandvik och Almi Gävle Dala igång ett mentorsprogram i Gävleborg. Det handlar om att stärka kvinnor som vill utveckla sina karriärer. Och inspirationen kom från ett initiativ som togs i Hälsingland för omkring ett halvår sedan.

Även om mycket har hänt sedan Göran Fredrik Göransson startade det som blev dagens Sandvik så finns det fortfarande en del att göra när det gäller jämlikheten.

– En viktig del i det här är att få fler kvinnor som ger sig in i industrin och gärna hos oss på Sandvik. Men projektet med Almi syftar inte till att vi ska rekrytera in alla potentiella kvinnliga talanger i Gästrikland till oss utan det här är viktigt i ett samhällsperspektiv, säger Sandviks personaldirektör Johan Kerstell som är en av de ansvariga för satsningen.

Helsingejenter

Inspirationen till satsningen är nätverket ”Helsingejenter” som startade för omkring ett halvår sedan.

– Vi har en högre andel välutbildade kvinnor i Hälsingland men när det gäller andelen chefer så dominerar fortfarande männen. Och då kan man tänka att genom att stärka kvinnor i karriären så kanske vi kan få en ökad tillväxt, säger Ida Mörtsell som var den som tog initiativet till Helsingejenter.

En av dem som gått in i rollen som mentor är Stina Lilja:

– Jag har har jobbat i kommunikationsbranschen i 25 år så jag tänkte att om det finns någon som behöver lite stöd så kan jag gärna dela mina erfarenheter.

Och hennes adept Sara Stålberg verkar nöjd:

– Jag och min mentor är i samma bransch, så det har varit väldigt hjälpfullt både som bollplank och stöttning.

På fredag den 12:e mars börjar mentorsprogrammet Kvinnors karriär ta emot anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer