Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Karin Löfstrand och Paula Lind i Stackbo följde mötet via datorn. Jonas Davidsson, projektledare hos Microsoft, fick svara på frågor främst kring vatten och vägar. Gävle kommuns Klara Wirdby ledde mötet. Foto: Anders Sundin/SVT

”Vi känner oss grundlurade” – boende om Microsoft i Stackbo

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen genomfördes ett digitalt möte med de boende i Stackbo utanför Gävle som hade frågor kring Microsofts datacenter som uppförs där. De boende har bland råkat ut för sinande brunnar och får en stor transformator inpå husknuten.

Deltagare från Microsoft, Vattenfall, Trafikverket, Gästrikevatten och Gävle kommun försökte via ett digitalt möte lugna de boende i Stackbo. Trafik, fiber och vatten dominerade i frågeställningen.

Både brist på vatten hos en del som fått sinande brunnar – och så frågor kring de hushåll som Microsoft ”bjuder” på en anslutning när Gästrikevatten drar fram vatten och avlopp till Microsofts serverhallar kom upp.

En anslutning som kostar mellan 130 000 och 160 000 kronor hushåll normalt, och Microsoft betalar sin egna anslutning så väl som 16 hushåll på vägen fram. De som blir utan var både frågande och irriterade.

”Inte fått veta så mycket”

– Vi känner oss grundlurade eftersom vi inte tycker att vi fått veta så mycket nytt sedan de hade ett möte i september. De säger hela tiden att ”vi jobbar med frågan” och att ”det går framåt”, men vad betyder det egentligen, undrar Paul Lind och Anna-Karin Löfstrand.

De bor allra närmast där en transformatorstation ska byggas och de har i perioder haft ont om vatten i samband med förberedelserna för stationen.

Utrustningen på väg in

Skalet är nu klart i Stackbo och utrustningen på väg in, enligt Jonas Davidsson som fick frågor om när hall nummer två kommer att börja byggas.

– Tidigast om ett par år, svarade han.

Man planerar också att bygga en så kallad spansk sväng på riksväg 56, en sorts sväng som anläggs för att minska riskerna med vänstersväng från större vägar.

– Den byggs alldeles för sent, för vår väg är redan sönderkörd, menade några.

Fler möten hålls

– Det är inte ovanligt att sådana här frågor uppstår vid sådan här stora byggen, men det går ändå framåt, menade kommunalråd Jörgen Edsvik (S).

Under onsdagen hålls ett liknande möte i Sandviken kring Microsofts anläggning i Tuna. Och på torsdag i nästa vecka hålls ett stort öppet möte för alla som bor i Gävle och Sandviken digitalt, med Microsoft representanter som ska berätta om etableringen och svara på frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet