Grunden i triageverktyget är en kontroll av bland annat blodtryck och puls. Till vänster en del av personalgruppen som deltagit i arbetet. Foto: Region Gävleborg, pressbild/Region Gävleborg, pressbild.

Nytt verktyg avgör patienters turordning till läkare

Uppdaterad
Publicerad

På akuten tilldelas du som patient en färg som avgör vilken kölapp du får för att träffa en läkare. Men omotiverat många har klassats som röda eller orange, alltså de som behöver snabbare hjälp. Nu byter Region Gävleborg den metod man mäter med.

Blå, grön, gul, orange eller röd. Varje patient får en färg som avgör hur länge man får vänta på en läkare.

Tidigare har man, bland annat genom att ställa frågor om symptom, fått fram färgen. Men ett problem har varit så kallad ”övertriagering”, alltså att en del patienter hamnat omotiverat högt i turordningen.

Ska bli säkrare

Dels har det handlat om att det känts säkrare att ge patienterna en högre turordning.

– Det är ju naturligtvis inte bra om alla klassas som orange eller röda, säger Agneta Larsson, chefsläkare inom Region Gävleborg.

Med start i veckan använder man istället ett verktyg och mäter olika värden, till exempel puls och blodtryck, för att få fram färgen.

Använder ett verktyg istället

– Förhoppningen nu är att man ska få rätt tid till läkaren, säger Helena Wase, förbättringscoach.

Agneta Larsson, chefsläkare inom Region Gävleborg, förklarar hur det ska gå till:

– Alla som kommer till akuten kommer att få träffa en sjuksköterska som mäter värdena.

Fina resultat i Hudiksvall

Verktyget är redan beprövat på akuten i Hudiksvall, med gott resultat, och på Capio S:t Görans sjukhus.

Men nu byter man alltså på alla akutmottagningar i regionen. Regionen blir även först i landet med att använda verktyget i ambulansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.