Foto: SVT/Anders Öhlund

Ny undersköterskeutbildning i Ockelbo – ”Viktigt för att klara omsorgsbehovet”

Publicerad

Tre terminer och 15 utbildningsplatser – Ockelbo kommun startar en ny undersköterskeutbildning i januari.

För några år sedan försvann undersköterskeutbildningen från Ockelbo kommun, men i januari startar en ny utbildning. Med 15 platser och en utbildning som sträcker sig över tre terminer hoppas Ockelbo kommun att kunna möta framtidens omsorgsbehov som hotas av vikariebrist och stora pensionsavgångar.

– Det är en av de största utmaningarna vi har för att klara av omsorgen i framtiden, säger Anna Schönning (S), ordförande i personalutskottet.

Stanna kvar i kommunen

Många utbildar sig i dag inom vården i andra kommuner och stannar kvar där. Ockelbo har därför anställt en vårdlärare som ska hålla i den nya utbildningen. Kommunen hoppas nu att många väljer att utbilda sig i Ockelbo istället för att flytta eller pendla då behovet av undersköterskor är stort.

Förutom en ny vårdutbildning satsar också Ockelbo kommun på att höja lönerna för heltidsanställda undersköterkor med 600 kronor mer i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.