Så här ser det ut i stora delar av Gälveborgs skogar efter att djur gnagt av barken. Foto: Matts Rolander/ Skogsstyrelsen

Ökade betesskador på länets ungskogar

Uppdaterad
Publicerad

Betesskadorna på ungskog i Gävleborg är fortsatt allvarliga, visar en skogsinventering av 2 800 bestånd i landet som Skogsstyrelsen nyligen gjort. Dessutom ligger betesskadorna långt över målen.

Skadorna på ungskog som blir av älg och andra hjortdjur som betar i Gävleborgs län fortsätter att öka, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Trots en rad insatser och tidigare rapporter om oroväckande siffror ser vi tyvärr ytterligare en försämring från en redan dålig nivå. Resultatet förvånar oss och tyder på att de insatser som görs i dag inte räcker, säger Matts Rolander, viltsamordnare vid Skogsstyrelsens Region Mitt i pressmeddelandet.

Jämfört med förra året har andelen ungtallar som skadas av vilt varje år ökat från 11 till 12 procent i regionen. I Västmanland är skadorna oförändrade medan skadorna har ökat i Stockholm, Örebro, Värmland, Dalarna och Gävleborg.

Betesskador: Förluster för miljarder

Betesskadorna orsakar varje år produktionsförluster för skogsbruket motsvarande miljardbelopp. Ett av de mål som Skogsstyrelsen satt upp tillsammans med andra aktörer och berörda myndigheter för att minska betesskadorna, innebär att maximalt fem procent av ungtallarna ska ha färska betesskador från året som gått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.