Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bagarna Tova Pernu och Hanna Lindberg förbereder fem hundra bullar till kanelbullens dag. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ökade elkostnader slår mot kanelbullens dag: ”Många käftsmällar på en gång”

Uppdaterad
Publicerad

När fikabrödets kanske heligaste dag, kanelbullens, infaller på tisdag är det en bransch i kris som ska leverera. Både elen för att värma ugnarna och råvarorna till degen har blivit dyrare.

– Fortsätter det som det har gjort är det nog ingen som klarar sig, säger Annika Sjökvist, ägare till bageri Épi i Gävle.

När SVT ringer runt till bagerier i Gävleborg är det flera som ser sig tvungna att höja priset på kanelbullen med ett par kronor medan andra är beredda att ”ta smällen” själv.

– Kanelbullen, det är vår nationalbulle och jag tänker nej, den rör vi inte som det är nu, men det är tufft. Vi har mindre belysning, öppnar dörren istället för att använda luftkonditionering och använder inte alla våra ugnar, säger Ulla-Britt Rosén, ägare till Konditori madame i Gävle och Valbo.

Ber om hjälp

Mattes bröd med bagerier i Ockelbo och Bollnäs räknar med att baka 10 000 kanelbullar till tisdagen men har behövt höja priset till kunderna. Ägaren Daniel Rosén vädjar efter stöd från samhället.

– Man måste sänka kostnadsmassan, antingen genom skattereduktion eller via bidrag, säger han.

Även på Lido konditori i Gävle blir priset högre på kanelbullen i år, både elen och råvarorna har blivit dyrare. Nu är dock smärtgränsen nådd för kunderna tror delägaren Jesper Schenkel.

– Man kan alltid tackla ett enstaka stort problem men nu blir det många käftsmällar på en gång. Det behöver bli en stabilare elmarknad, säger Jesper Schenkel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.