Länsstyrelsen varnar: Valpar föds upp i misär

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler börjat arbeta hemifrån under coronapandemin har intresset för hundar ökat. Uppfödarna i Sverige klarar dock inte av att möta efterfrågan vilket resulterat i en ökad import av valpar och hundar.

På Svenska Kennelklubbens sajt för hundköpare har trafiken ökat med 66 procent jämfört med förra året. Vissa uppfödare har slut på valpar och det kan vara svårt att få tag på populära raser.

”Köp inte hund ur bakluckan”

Efterfrågan har lett till en ökad import av till exempel fransk bulldogg och labradoodle. Men de valpar som kommer in till Sverige kan födas upp under dåliga levnadsförhållanden, varnar Länsstyrelsen Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

– Köp inte en hund ur bakluckan på en bil. Ta reda på hur hunden har det i hemmiljön hos uppfödaren. Var säker på var hunden kommer ifrån och kolla upp dokumentationen på plats, säger Mira Amin, länsveterinär, i ett pressmeddelande.

Importerade hundar kan medföra problem

Bland annat kan tikarna utsättas för tvångsparningar och valpar skiljs från sina mammor för tidigt vilket kan medföra beteendeproblem som rädslor eller aggressivitet. Dessutom riskerar valparna som föds upp under den här typen av förhållanden att bära på smittsamma sjukdomar.

Även hundar som säljs via ideella organisationer kan ha beteendeproblem eller bära på smittsamma sjukdomar. I många länder är det ett sätt att tjäna pengar genom att förmedla hundar till lokala hjälporganisationer, som i sin tur säljer dem vidare till Sverige.

Tänk på följande när du köper en hund

• Se till att du träffar uppfödaren och valpen i deras egna hem, gärna några veckor innan köpet. Hämta aldrig en hund på en annan plats.

• Köp direkt från uppfödaren.

• Kontakta Jordbruksverket och kontrollera att mammans ID-nummer (chip eller tatuering) finns registrerat i Jordbruksverkets register samt att det är kopplat till personen som säljer valparna.

• Om valpen kommer från utlandet, säkerställ att den uppfyller införselkraven från Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet