En privatperson larmade under fredagsmorgonen om att det flöt svart tjock olja längs med strandkanten. Foto: SVT

Oljeutsläpp vid Saltviksudde

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson larmade räddningtjänsten under fredagsmorgonen om att det flöt svart tjock olja längs med strandkanten vid Saltviksudde, utanför Hudiksvall.

– Av vad man kan se med blotta ögat är det ett mindre utsläpp av olja. Av vinden att döma kommer det utifrån havs. Svårt att säga vad det är för slags olja, det är inte diesel i alla fall. Kan vara från ett fartyg utifrån Östersjön, säger räddningsledare, P-A Ekvall.

Oljan har smetat sig fast intill en brygga tillhörande en privatperson och i ett område med vass. 

– Vi ska försöka samla upp det som går här efter strandremsan. Kustbevakningen ska informeras som får ta beslut om de vill skicka upp ett flygplan för att kolla om det finns mer längre ut, säger han.

På flera platser hittades vad som först misstänktes vara olja, men som visade sig vara aska. Foto: SVT

Uppdaterat 13:30

Vid lunchtid kom ytterligare rapporter från privatpersoner om olja på fler ställen i området. Kustbevakningens flyplan nådde samtidigt området för att få klarhet i omfattning och varifrån oljan kan komma.

– Jag har inte fått någon rapport från dem ännu, säger P-A Ekvall, under sen eftermiddag.

Uppdaterat 16:50

Räddningstjänsten har undersökt de nya platserna som allmänhet rapporterade om och det visade sig vara aska och inte olja. Efter att Kustbevakningen har flugit över området gör man bedömningen att det handlade om ett litet oljeutsläpp. Varifrån det kommer är dock oklart.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.