Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Exit Signar Mäkitalo. Den omtyckta smittskyddsläkare slutar fredag 5 juni då han går på semester fram tills att hans anställning upphör 31 juni. Nu letar Region Gävleborg desperat efter en ersättare. Foto: Anders Sundin/SVT

Snart slutar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo – oklart med ersättare

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i coronapandemins framfart i Gävleborg ska länets profilerade smittskyddsläkare sluta sin tjänst. Fredagen 5 juni gör Signar Mäkitalo sin sista arbetsdag. Någon ersättare är ännu inte klar.

Det har varit känt under en längre tid att Mäkitalo ska fortsätta som smittskyddsläkare i Sörmland. Nu står det klart att skiftet sker 5 juni. Regionen är mitt uppe i rekryteringen till tjänsten som ska tillsättas om två veckor.

– Generellt finns inte så många Signar... eh... smittskyddläkare i Sverige, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Göran Angergård.

Tills vidare kommer Region Gävleborg lappa ihop hans tjänst med vikarier.

– Och det blir erfarna som varit här förut och täckt upp för honom tidigare, säger Göran Angergård.

När kan det vara en ny smittskyddsläkare på plats?

– Det är jättesvårt att svara på, vi håller på med processen, men ingenting är klart i dag.

Signar Mäkitalo har blivit en populär omtyckt person under coronapandemin. Och många sörjer att han lämnar Gävleborg för att bli smittskyddläkare i ett annat län.

– Jag är överraskad över den värme som kommer emot mig med vykort, presenter och mejl. Men det är samtidigt ganska skönt att sluta och slippa få bittra och ilskna kommentarer å andra sidan, säger Signar Mäkitalo.

Men varför slutar du...

– Eh... vi kan ta det i nästa vecka när jag slutat...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet