Foto: TT/SVT

Omkörningsförbud på E4 under påsk

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är en av landet mest trafiktätaste helger och det är hårt tryck på vägarna. Därför beslutar nu Trafikverket tillsammans med polisen, även i år, om ett omkörningsförbud på E4 mellan Gävle och Tönnebro.

– Vi vill få ett bättre flyt i trafiken helt enkelt, säger Mats Sandgren, enhetschef på Trafikverket och fortsätter:

– Det är den här stressen att köra om till varje pris som ställer till det när det går ihop till ett körfält. Då blir det trångt och man krockar eller kör in i vajern. Och då blir det totalstopp.

Här gäller omkörningsförbudet

Omkörningsförbudet gäller under skärtorsdagen den 13 april mellan Gävle och Tönnebro, i norrgående körriktning. Och på annandag påsk den 17 april gäller förbudet på samma sträcka, fast i södergående körfält. Båda dagarna mellan klockan 13 till klockan 22.

Åk i tid

Det finns en del saker du som resenär kan tänka på under påsktrafiken. Bland annat att hålla avståndet till bilen framför och att vara ute i god tid.

För det är många resenärer som passerar just sträckan Gävle – Tönnebro under påskhelgen på väg upp och hem från fjällen. Vill du slippa köer undvik då vägarna under skärtorsdagen och annandag påsk.

Vad ser ni för effekt i omkörningsförbudet?

– Det är fjärde eller femte året vi gör så här, och under de åren har vi inte haft en enda olycka, säger Mats Sandgren. Istället har det varit ett jämnt flöde utan proppar.

Se ett längre inslag om påsktrafiken på SVT Play.

Att tänka på i påsktrafiken

Visa

Håll avstånd till bilen framför

Var ute i god tid

Planera din resa

Det kan fortfarande råda vinterväglag

Hålla hastighetsbegränsningarna

Se till att alla sitter säkert i bilen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer