Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Furuström jobbar inom hemtjänsten i Iggesund och är besviken över den tidigarelagda semestern. Foto: SVT/Bizz Sjöblom

Omsorgspersonal i Hudiksvall tvingas till tidig semester

Publicerad

Större delen av personalen inom vård- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun får sina semesterperioder tidigarelagda i sommar med start redan redan i början av juni.

– I början av juni går ju barnen fortfarande i skolan, så då kommer man ha semester utan familjen, säger Johanna Furuström som arbetar inom hemtjänsten Iggesund.  

Förra året hade vård- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun två semesterperioder med start senare under sommaren, men då hade kommunen svårt att säkerställa att de hade van personal inom förvaltningen. I sommar införs istället tre semesterperioder. Något Helahälsingland var först med att berätta.

– Man blir otroligt besviken om det blir så. Vi hoppas såklart att vi ska fortsätta ha två perioder, säger Johanna Furuström.

– Det är såklart att vi ska ha bra förutsättningar för personalen men det som har företräde är att de som vi är till för får en god och säker vård, säger Marie Palmgren, socialchef Hudiksvalls kommun.

Under nästa vecka ska kommunen ha möte med fackliga representanter och diskutera ändringarna.

Hör hemtjänstpersonalen i Iggesund om varför de nya semesterperioderna är en besvikelse i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer