Mattias Eriksson Falk (SD) vill ta paus, Helene Åkerlind (L) vill det inte, medan William Elofsson (M) är inne på SD:s linje. Foto: SVT

SD och M vill ”ta paus” i stöd till nyanlända i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna lägger ett initiativärende på tisdagens kommunstyrelsemöte om att hela Gävle kommun ska klassas som socialt utsatt för att pausa inflyttningen av asylsökande. Moderaterna har skrivit en motion i samma ärende.

Det handlar om att Gävle kommun ska få göra undantag i EBO-lagen. Lagen om eget boende som gör det möjligt för nyanlända att välja att bosätta sig var de vill under asylprövningen utan att förlora sin dagersättning.

Sedan den 1 januari 2020 har 32 kommuner i Sverige en möjlighet att göra undantag för ett eller flera geografiska områden från den lagen. Något som regeringen tog beslut om i slutet av 2019.

”Ska Gävle kommun lyckas med sitt integrationsarbete så behöver Gävle en paus. Man kan inte förvänta sig att en kommun effektivt kan upprätta en god integration om systemet ständigt har ett högt tryck på sig”, skriver Moderaterna bland annat i sin motion.

– Gävle har under lång tid haft stora problem kopplade till massinvandringen och möjligheten för nyanlända migranter att bosätta sig var de vill. Ett undantag från EBO-lagen är ingen helhetslösning, men likväl en viktig del för att komma till rätta med integration och trygghet, säger Mattias Eriksson Falk (SD), kommunalråd i opposition i ett pressmeddelande.

– Det är inte lagens intentioner att en hel kommun ska kunna klassa sig själv som ett utsatt område, säger Helene Åkerlind (L) kommunalråd till Sverige Radio Gävleborg.

Enligt Gefle Dagblad ställer sig också KD bakom SD och M:s förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.