Foto: SVT/arkiv/Erik Kammerland

Organbristen leder till dödsfall: ”Donatorerna räcker inte till i Gävleborg”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns i dag en brist på organ till dem som behöver och som står på väntelistan för transplantationer i Sverige. Under 2018 avled 30 patienter i väntan på nya organ.

– I dag räcker inte donatorerna till för att tillföra organ till dem som behöver, berättar Johnny Hillgren, ansvarig donationsläkare i Gävleborg.

Under den här veckan pågår donationsveckan som har initierats av Socialstyrelsen och som handlar om att uppmärksamma och uppmana fler människor att ta ställning till att bli donator. Förhoppningen är att flera ska ställa sig positiv till att donera sina organ när man avlidit.​

– Det som är viktigt är att väcka frågan och ge möjlighet till att alla människor ska kunna diskutera det här i ett lugnt skede med sina närstående. Om man bestämmer sig för att bli donator ska man även anmäla sig till donationsregistret, säger Johnny Hillgren.

”2018 hade vi åtta organdonatorer”

Trots bristen på nya organ menar Johnny Hillgren att Gävleborg ligger bra till i förhållande till resten av Sverige.

– 2018 hade vi åtta organdonatorer i Gävleborg. Det är i förhållande till resten av Sverige en väldigt bra andel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.