Foto: Marcus Määttä/SVT

Oro om kollektivtrafiken inför skolstart

Uppdaterad
Publicerad

Skolstarten innebär ett orosmoment för kollektivtrafiken. Oro för ökad smittspridning då allt fler kommer börja åka buss och tåg igen och trängsel kan uppstå. En lösning är att flytta fram skolscheman en timme.

I våras när gymnasieskolorna började med hemundervisning minskade antalet resenärer i kollektivtrafiken en aning. Nu när höstterminen drar igång kommer skolorna att återgå till det vanliga och det innebär även ett ökat resande i kollektivtrafiken. Det kan leda till trängsel som man nu i corona-tider ska undvika.

– Vi har jobbat med att tillsammans med kommunerna och gymnasieskolorna försöka se om det är möjligt att flytta scheman med en timme, säger Andreas Eriksson

Tågen ökar i trafik

SJ kommer att öka tågtrafiken igen både på ostkustbanan och norra stambanan. När det gäller X-tågen tittar man på möjligheterna att kunna sätta ihop fler vagnar för att få längre tåg.

– Planen är att sätta ihop två tvåvagnars-set så vi får fyra vagnar, och då kommer det ha mer kapacitet och då kommer det köra under peaktider, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet