Regionen: Osäkert vad ökad psykisk ohälsa beror på

Publicerad

Av regionens och kommunernas enkät om ungdomars livsvillkor framgår att den psykiska ohälsan bland flickor i årskurs åtta ökat sedan 2010.

Men vad ungdomarna menar när de säger att de mår dåligt har har inte utretts.

– Dom undersökningarna har vi inte gjort, säger Jennie Palmberg, utvecklingsstrateg som bland annat arbetar med samordning av Region Gävleborgs suicidprevention.

Var tredje år

Vart tredje år gör regionen och kommunerna en enkät om hur ungdomarna i länet mår och har det. Statistiken visar att den psykiska hälsan ligger stabilt för pojkarna i årskurs åtta, medan psykiska ohälsan ökar bland flickorna.

Jennie Palmberg säger att det är ett stort spann mellan att må dåligt och ha en psykiatrisk diagnos.

– Därför är det viktigt att vi frågar mer om vad de menar när de säger att de mår dåligt, så att vi inte gissar och tror oss veta varför psykisk ohälsa ökar bland flickorna, säger hon.

Under 2022 ska en ny enkät om ungdomars livssituation göras och det är oklart om den kommer att innehålla frågor om orsakerna till tonårsflickornas ökade ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.