Ovanåkers kommun pekas ut som särskilt utsatt när det kommer till dödlighet på äldreboenden. Foto: TT/

Hög dödlighet på äldreboenden – Ovanåker pekas ut i IVO:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

I en granskning av äldrevården från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisas 40 särskilt utsatta kommuner, som står för 67 procent av antalet avlidna på äldreboenden i covid-19 i landet. En av dem är Ovanåkers kommun.

– Vi har tittat på det totala antalet avlidna på äldreboenden men det är också kopplat till befolkningsmängd samt antalet personer som har hjälp på särskilda boenden, säger Anna-Karin Nyqvist, enhetschef avdelning mitt.

Inget enskilt boende kräver tillsyn

I IVO:s granskning har man hittat 91 äldreboenden i landet med brister som man anser kräver fördjupad tillsyn. Ingen av dessa finns i Ovanåker.

Coronaviruset i Gävleborg

– Utifrån den tillsynen som IVO har gjort kommer de inte att fortsätta granska oss. Vi uppfyller de förväntningar som finns på verksamheten, säger Marita Lindsmyr, socialchef Ovanåkers kommun.

Fem boende har avlidit

Totalt har åtta personer avlidit i covid-19 i Ovanåker, varav fem har bott på ett särskilt boende.

– Vi fick in en smitta på ett boende där både personal och boende blev sjuka vid ett och samma tillfälle och det är också där vi har fått in dödsfall, säger Marita Lindsmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet