Foto: TT

Överkört lodjur var bäver

Publicerad

Under torsdagsmorgonen inträffade en ovanlig viltolycka i Hudiksvall. Polisen kontaktade speciella eftersöksjägare, som fick napp – men på fel djurart.

Det var strax innan klockan sju på torsdagsmorgonen som en trafikant ringer till polisen för att anmäla en viltolycka som inträffat vid Hög utanför Hudiksvall. Mannen berättar att han kört på ett lodjur och att djuret sedan försvunnit från olycksplatsen.

Att lodjur blir påkörda på vägarna hör inte till vanligheterna vilket föranledde febril aktivitet hos polisen, man kunde nämligen inte anlita sina vanliga eftersöksjägare utan var tvungna att kalla in specialister på lodjursspårning.

Strax efter klockan tio på torsdagsförmiddagen hittade eftersöksjägarna det skadade djuret, men då visade det sig att det inte alls handlade om ett lodjur, utan om en bäver, och en bäver som dessutom redan var död.

Hur missförståndet uppstått framgår inte av polisens rapport. Eftersöksjägare av lodjur har dock också rätt att avliva skadade bävrar, trots att bävrar inte är deras specialområde.

Olycka var 15:e minut

Polisen meddelar på sin hemsida att det sker i genomsnitt en viltolycka var 15:e minut på landets vägar:

”Som fordonsägare kan du bidra genom att förbereda din resa genom att skaffa information och anpassa hastigheten efter skadedrabbade vägsträckor.”

Hur ofta bävrar är inblandade i en trafikolyckor framgår inte av polisens information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer