Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tisdagen övade Livgardet att köra sina nya pansarfordon genom Gästrikland. Foto: Jan-Peter Eriksson /SVT

Övningskörning av Livgardets pansarfordon på länets vägar

Publicerad

Den som kört längs E4 under tisdagen har kanske mött några ovanliga fordon som är ute och övningskör. Det är Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon som är ute på en så kallad långmarsch mellan Stockholm och Söderhamn för att utbilda fordonsförare till den nya pansarterrängbilen 360.

När vi stöter på pansarfordonen har de stannat för en paus vid Dragon Gate innan de åker vidare mot Söderhamn.

– Pansarterrängbil 360 är ett splitterskyddat trupptransportfordon som har en hög förmåga att med hög hastighet ta sig från punkt A till punkt B, berättar Stefan Edlind som är kapten vid Livgardet.

Skön att köra

Ja pansarterrängbilen verkar både vara snabb och smidig och man kan tänka sig att det är en speciell känsla att manövrera det mäktiga fordonet.

– I början var det väldigt mäktigt och då körde vi kanske bara 10 km i timmen men nu börjar man vänja sig, berättar fordonsföraren Tilde Bynander som är en av de värnpliktiga som deltar i övningen.

Nedre Norrland strategiskt viktigt

Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon är ett insatsförband specialiserat på strid i skog och stadsmiljö. Bataljonen verkar både nationellt och internationellt. Och Stefan Edlind betonar vikten av en sådan här övning:

– Nedre Norrland och Norrland är viktigt ur strategisk synpunkt och är en stor del av Sverige där vi måste ha en militär närvaro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer