Hör Tony Westland berätta om branschbytet och framtidsplanerna i videon. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Pandemin fick dansbandsartisten i Gävle att byta bransch: ”Allting försvann”

Publicerad

Sedan pandemin bröt ut har dansbandsbranschen i princip tvärstannat. Men gruppen Expanders kapellmästare Tony Westland i Gävle har hittat andra sätt att försörja sig på under de rådande tuffa tiderna.

– Jag har alltid trivts med att köra så det här känns toppenbra. Dessutom är lastbilarna så fina nuförtiden, säger Tony Westland där han sitter bakom ratten. 

När coronastoppet var ett faktum började Expanders kapellmästare snart hitta nya sätt att trygga ekonomin. Och efter att ha tagit körkort för tung trafik jobbar han numera som pedagogiskt stöd till elever som går samma utbildning. Snart räknar han dessutom med att också inneha ett busskörkort. För även om man driver ett framgångsrikt dansband kan det vara bra att ha flera ben att stå på inför en osäker framtid.

– Allting försvann både inkomster och även framtidstron till en viss del. Man vet inte än i dag om det kommer att komma igång igen och hur det kommer att se ut, säger Tony Westland.

Spelar in ny skiva

Men även om tanken på att lägga ner slagit funnits så siktar Expanders som i olika konstellationer funnits sedan 1987 mot framtiden och har även börjat spela in en ny skiva. Och nu hoppas Tony Westland att branschen och den danssugna publiken så småningom kommer att möta en ny vår.

– Jag tror det kommer bli en riktig boom...

I klippet berättar Tony Westland mer och bjuder dessutom på en åktur i lastbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.