Paret Manzanares anmälda till Ekobrottsmyndigheten – sålde skuldsatt bolag till kriminella

Publicerad

Med hjälp av ett misstänkt målvaktsupplägg gjorde paret Sergio och Linnéa Manzanares sig av med sitt företag som var på obestånd. Två kriminella tog över deras bolag som snabbt försattes i konkurs. Nu är makarna anmälda till Ekobrottsmyndigheten.

– Det här verkar vara ett företag som Skatteverket utrett och som påförts ytterligare skatter och avgifter att betala, säger Ulf Sparring, civil utredare hos polisen som vi låtit tittat på ärendet.

– Bolaget blir alltmer skuldtyngt och de tidigare ägarna vill bli av med företaget. På något sätt får man tag i två målvakter som tar över bolaget och de före detta ägarna går skadeslösa utan skatteskulder i ryggsäcken, fortsätter han.

Vi har tidigare rapporterat om att den lokala socialdemokratiska politikern och den kommunala tjänstemannen Sergio Manzanares misstänks för skattefusk och jäv. Han ska ha delat ut kommunala bidrag till föreningen Gävles Unga, där hans fru har en ledande roll.

Gävles Unga förde i sin tur över pengar till Sergio och hans frus bolag Nickenock AB (där även Linnéa Manzanares bror var ledamot) som sedan såldes till två misstänkta så kallade målvakter.

Dömda till fängelsestraff

Enligt uppgifter till SVT Gävleborg är ärendet nu överlämnat till Ekobrottsmyndigheten. Där råder det dock sekretess.

– Man kanske inte vet att det är två grovt kriminella som tar över, säger Ulf Sparring. Men det är skönt för de tidigare ägarna att bli av med företaget för 500, 1 000 kronor eller vad det handlar om, och på så sätt bli av med alla skulder.

Två män från mellersta och södra Sverige har tagit över makarna Manzanares skuldtyngda bolag. Foto: SVT Design

Vi har kontrollerat de två männen som tagit över företaget, 30 och 41 år gamla skrivna i Dalarna respektive Skåne. Båda är kriminellt belastade och har dömts till fängelsestraff. Grov kvinnofridskränkning, olaga frihetsberövande, misshandel, narkotika, trafikbrott med mera finns i deras brottsregister.

20 företag på samma adress

Männen står också som ägare för ett 20-tal företag till som är skrivna på en och samma postboxadress i Stockholm. Merparten av företagen är satta i konkurs efter männens övertagande eller har en svajig ekonomi. Paret Manzanares försäljning gör dem dock inte fria från ansvar.

– Är det så att paret drivit det här företaget när skulderna uppstått så är det de som blir utredda av Ekobrottsmyndigheten, inte slutmålvakterna, säger Ulf Sparring.

Vi har varit i kontakt med Sergio Manzanares som via Messenger säger att han inte mår så bra just nu och inte vill kommentera våra uppgifter.

Vad är en målvakt?

Visa

En målvakt är en person som låter sig skrivas som företagsledare mot betalning för att juridiskt ta på sig ett ansvar som den som betalar vill slippa. Ofta har företaget tömts på pengar. Att utse en målvakt är brottsligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paret Manzanares

Mer i ämnet