Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kurt Karlsson, t h, är upprörd eftersom han anser att skyltningen är otydlig. Men skyltningen är korrekt, menar trafikingejören Örjan Ohlsson. Hör deras resonemang i klippet.

Svårtolkade skyltar i Gävle gav oväntade böter

Uppdaterad
Publicerad

Hur lätt är det egentligen att tyda parkeringsskyltar? Kurt Karlssons barnbarn är en av flera andra i Gävle som fått parkeringsböter trots att de betalat sin parkering.

Han är en betydligt mer rutinerad bilförare än sitt barnbarn som nyss fått körkort, men när Kurt Karlsson kom till Helgögatan på söder i Gävle för att se hur det ser ut på platsen kunde inte heller han förstå hur han skulle tyda skyltarna.

– Man måste ha en klarhet i sin skyltningar, inte sätta ett förbud och sen skriva att man får parkera bara man har vit parkeringslapp det är det som gör mig upprörd, säger Kurt Karlsson.

Trafikingenjören: Skyltningen är korrekt

Även om det inte framgår av skyltarna är anledningen till att man inte får parkera på den här delen av gatan att det ska finnas möjlighet för anhöriga till elever på Engelska skolan att hämta och lämna sina barn där.

När vi träffar Gävle Kommuns trafikingenjör Örjan Ohlsson på platsen menar han också att skyltningen är korrekt.

– Den här kombinationen betyder att det är parkering och avgift som gäller fram till skylten. Den svarta pilen betyder att här upphör parkeringen.

Många har bötfällts

Men uppenbarligen har många inte förstått skyltningen. För fram till och med oktober i år har 36 fordon bötfällts för att ha stått felaktigt parkerade på den här sidan gatan.   

– Jag skulle tro att det är fler skolungdomar som parkerat här och fått 700 kronor i böter och så kommer det också andra Svensson och parkerar här och tror att man gjort rätt, säger Kurt Karlsson.

Skyltarna ska ändras

Efter att inslaget har spelats in har Gävle Kommun nu bestämt sig för att ändå ändra skyltningen på platsen. På båda sidor av Helgögatan ska det skyltas om så att det ska framgå att det under 7 -17, alltså skoltid, är tillåtet parkera i fem minuter men i övrigt ska parkering vara tillåten.

Men enligt Örjan Ohlsson kommer inte omskyltningen att innebära att de som fått parkeringsböter retroaktivt får pengarna tillbaka.

Hur lätt är det att förstå skyltningen? Kolla själv i klippet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer