Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Region Gävleborg, berättar att personen som ska testas för coronavirus har undvikit kontakt med andra människor. Foto: SVT arkiv

Person i Gävleborg ska testas för coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

En person från Gävleborg som har vistats i kinesiska Wuhan, och suttit i frivillig karantän sedan hemkomsten, har nu tagits in på infektionskliniken i Gävle för provtagning av coronavirus.

 – Personen har lindriga symptom, men uppfyller kriterierna för att vi ska ta prover. Vi vill utesluta att personen är smittad med coronavirus, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Region Gävleborg.

Vilka symptom är det som personen upplever?

– Feber och obehagskänsla. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att prov för coronavirus ska tas om man har 38 grader i feber.

Har inte haft kontakt med andra

Personen har suttit i frivillig karantän sedan hemkomsten.

– Personen har varit i Sverige ett tag, men har varit klok nog att undvika kontakt med andra, avslutar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet