Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flickans förtvivlade skrik i videon när hon bärs till straffbänken. SVT har talat med flera före detta anställda på en skola som vittnar om hur barn med intellektuella funktionsnedsättningar utsattes för grym behandling. Foto: SVT

Personal larmar: Barn med funktionsnedsättningar straffades med hunger och skamvrå

Uppdaterad
Publicerad

Fyra före detta anställda på en skola i Gävle för barn med intellektuella funktionsnedsättningar vittnar om hur barnen fick gå utan mat, låstes ute i kylan och fick sitta på en straffbänk om de bröt mot reglerna.

– Vi jobbar oetiskt, omoraliskt och kriminellt, säger en av dem.

Enligt flera av personerna som SVT talat med så ska det upprepade gånger ha skett att barnen på skolan förvägrades mat – som straff för regelbrott.

– Det är inte okej. Inte någonstans, säger en av dem.

Straffade barnen i Gävle

”Knuffar barnen”

De vittnen som SVT talat med beskriver en skola där regler ska följas till punkt och pricka – av barn som har begränsad intellektuell förmåga att förstå regler.

– Man sliter i barnen, knuffar barnen så att de ramlar och slår sig och får sår på knäna. Man knuffar dem mot straffbänken, säger en kvinna som jobbat på skolan.

Vad är straffbänken?

– Har man brutit mot personalens regler får man sitta där – i skamvrån. Du är straffad för att du har gjort något dumt. De här barnen kan bli straffade på eftermiddagen för något de gjort på förmiddagen. De kommer inte ihåg vad de gjorde för två minuter sedan.

Fångat på video

I en video som en av de anställda fångat i hemlighet kan man se hur en ur personalen bär en flicka till straffbänken. Flickan är uppenbart upprörd och skriker, gråtandes, att hon vill sova. Fyra i personalen står intill bänken men ignorerar flickan helt.

En av de före detta anställda berättar att barn som rymde från straffbänken straffades med ännu mer tid på bänken.

– Det blir straff på straff. Många av dem kan inte sitta still, de är väldigt glada och går på känsla och impuls. Men när de sitter på straffbänken ser man hur axlarna sjunker ihop. Man ser att de är kuvade.

Kastades ut i kylan

Vid ett tillfälle ska en pojke som inte ville gå ut i kylan ha kastats ut av två anställda, tillsammans med sina skor. Där stod han sedan i 50 minuter på en kall betongtrappa i bara strumporna.

– Det är monster. Det är bara monster som kan göra så mot ett barn som är helt hjälplöst, säger en av visselblåsarna. Hon berättar att hon förbjöds av andra i personalen att hjälpa pojken.

Skolans rektor säger sig inte känna till några oegentligheter på skolan.

– Nej, men jag är jätteglad att det kommer att göras en utredning för att ta reda på vad som är vad, säger han.

Hör flickans förtvivlade skrik i videon ovan, personalens vittnesmål och rektorns svar.

Fotnot: Bilderna som används i inslaget visar inte skolan i fråga.

Så gjorde SVT granskningen

Tipset om de påstådda missförhållandena kom till SVT via en förälder vars dotter går på skolan.

Vi talade sedan med ytterligare en förälder samt fyra före detta anställda och tog del av flera videoklipp och ljudinspelningar från skolan.

Anledningen till att SVT inte berättar vilken skola det handlar om är av hänsyn till elevernas integritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffade barnen i Gävle

Mer i ämnet