Enligt riktlinjerna som fanns innan händelsen så skulle en läkare bestämma om covidtest behövdes. Foto: Pontus Lundahl/TT

Personal sjuk i covid-19 efter vård av brukare

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Söderhamn anmälde sig själva till Arbetsmiljöverket efter covid-19 fall bland personal. De drabbade satt vak i livets slut hos en brukare som uppvisade luftvägssymtom.

Hemtjänsten i Söderhamn har sedan pandemins början behövt göra ett flera anmälningar till Arbetsmiljöverket, bland annat en där fyra anställda insjuknat i Covid-19 efter kontakt med en brukare. Detta efter att man inte provtagit brukaren och inte fått tillgång till skyddsutrustning.

– Det som hände då har inte hänt mer, nu har man möjlighet att ta på sig skyddsutrustning från den sekund man känner sig osäker, säger Birgitta Löjdström, verksamhetschef i hemtjänsten och hemsjukvården, Söderhamns kommun. 

Coronaviruset i Gävleborg

Inget test trots symptom

Enligt riktlinjerna som fanns innan händelsen så skulle en läkare bestämma om covidtest behövdes. I det här läget så bedömde man att de symptom som brukaren uppvisade likaväl kunde vara normalt för den situation som personen var i och gjorde inte ett test på en gång trots uppvisade av luftvägssymptom. 

– Det är jättetråkigt att det hände, men just då fanns det en samhällssmitta i Söderhamn, så man kan ju inte säga att det bara var av den personen man blev smittad. Naturligtvis är det olyckligt att det sammanföll. Man kan ju inte säga att alla blev sjuka av det här, men att sannolikheten är stor, säger hon.

Ett covid-test gjordes senare på brukaren som var positivt, när man senare gjorde test på personalen visade även det positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet