Personalbrist blir en utmaning för framtidens äldreomsorg i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

En utredning som Bollnäs kommun låtit göra visar att antalet personer över 80 år beräknas öka med 900 personer fram till 2036. Samtidigt kommer den totala befolkningen enligt prognosen minska. Och hur man möter framtidens behov av äldreomsorg är något som även andra kommuner i länet och landet kommer tvingas hantera.

Enligt utredningen beräknas det ökade antalet äldre i Bollnäs innebära att det på femton års sikt kommer behövas omkring 200 fler anställda inom äldreomsorgen.

En stor utmaning

Bollnäs är förstås inte ensamma om den här problematiken. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR beräknas Sveriges befolkning över 80 år öka med 266.000 personer till år 2030. Under samma tidsperiod förväntas människor i yrkesverksam ålder bara bli 235.000 personer fler.

– Det är den stora utmaningen vi har kommande år och vi vet ju att speciellt i kommuner som tappar invånare så kommer inte de som är över 80 flytta, säger Annika Wallenskog som är chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner.

Finns det någon form av strategi hur man kan möta det här glappet?

– Jobba förebyggande, naturligtvis ta tillvara personal som finns. Personer som kanske inte arbetar idag måste man stötta och ge utbildning. Man behöver även på olika sätt ta tillvara på ny teknik, säger Annika Wallenskog.

Hjälpen kan förväntas på annat sätt

Frågan är om Bollnäsbor som är i behov av hjälp ska vara oroliga?

– Inte oroliga för att bli utan hjälp men däremot att de kanske kan förvänta sig att få den på annat sätt, menar Erika Engberg (S) som är ordförande i socialnämnden i Bollnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.