Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar verksamhetschefen Anders Rhodin, vad regionen kan göra för att hjälpa personer som har symtom efter att ha haft covid-19. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT/Nadya Norton/SVT

Personer med långtidscovid ska få bättre vård och rehabilitering i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 400 personer i länet har enligt Region Gävleborg diagnostiserats med långvariga symptom efter att ha drabbats av covid-19. För att just personer med långvariga symptom efter covid-19 ska få bättre vård och rehabilitering vidareutvecklar nu regionen sitt arbetssätt.

– Från december och fram till nu har det successivt ökat med antalet som sökt och har fått den här diagnosen, säger Anders Rhodin som är verksamhetschef för paramedicin inom specialistvård.

Personer som drabbas av långtidscovid kan ha olika symptom, en del kan bland annat ha problem med andningen och trötthet.

Utveckla rutiner och arbetssätt

Enligt Anders Rhodin får patienter med långvariga symptom efter covid-19 hjälp om de har behov av det. Det kan handla om individuella rekommendationer till behandling och rehabilitering av flera professioner.

Då det har kommit ny kunskap ser regionen ett behov att utveckla sina rutiner och arbetssätt för att bättre kunna hjälpa denna patientgrupp.

I videon berättar verksamhetschefen Anders Rhodin, vad regionen kan göra för att hjälpa personer som har symptom efter att ha haft covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet