Sjuksköterska förbereder ett coronatest. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nio luftvägscentraler har upprättats – ska behandla misstänkta coronafall

Uppdaterad
Publicerad

Alla personer som söker vård hos länets hälsocentraler och som enbart har luftvägsproblem eller någon annan åkomma hänvisas numera av läkaren till en av de nio särskilda luftvägsmottagningarna i Gävleborg.

Orsaken till det nya arbetssättet på de nio mottagningarna där personalen har på sig visir, munskydd, rockar och handskar, är coronaviruset. Tanken är att mottagningarna ska samla misstänkta coronafall för att alla resterande mottagningar ska kunna hållas smittfria.

– Vi kommer ha dem öppna så länge det finns behov. Och det är i regel fullbokat, säger Helena Bikoff, verksamhetschef för primärvården i området Hudiksvall på Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

Utspridda mottagningar

Luftvägscentralerna finns vid Ljusdals sjukhus, Iggesunds hälsocentral, Söderhamns sjukhus, Sandvikens sjukhus, Edsbyns hälsocentral, Baldersnäs hälsocentral, Hälsocentralen City i Gävle, Capio Hälsocentral Bomhus i Gävle och Södertull din hälsocentral i Gävle.

Det är dock inte personen som har luftvägsproblem som ska ta sig till luftvägscentralen på egen hand om hen känner av symptom på covid-19.

– Man vänder sig som patient till sin ordinarie hälsocentral med sina besvär och har man luftvägsbesvär så avgör ens ordinarie hälsocentral om man ska bokas in på luftvägsmottagningen, säger Helena Bikoff.

Och fortsätter:

– Har en person ett bensår som behöver läggas om och har luftvägssymptom så kan den personen tilldelas en tid på luftvägsmottagningen.

Privat och offentlig sjukvård

Luftvägsmottagningarna bemannas av sjuksköterskor och läkare som arbetar för så väl regionen som för privata aktörer i länet.

Se faktarutan nedan för mer information.

Här finns luftvägsmottagningarna

Baldersnäs: Baldersnäs hälsocentral

Edsbyn: Edsbyns hälsocentral

Gävle: Hälsocentralen City, Capio Hälsocentral Bomhus, Södertull din hälsocentral

Iggesund: Iggesunds hälsocentral

Ljusdal: Ljusdals sjukhus

Sandviken: Sandvikens sjukhus

Söderhamn: Söderhamns sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet