Polisen kritiseras sedan arrestvakt tvingat fram personuppgifter av omhändertagen man. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Personuppgifter pressades fram – polisen kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

”Om du berättar vad du heter kommer du att släppas fri tidigare.” Det budskapet gav en arrestvakt i Gävle till en man som omhändertagits för fylleri.

Bakgrunden var att anmälaren omhändertagits för berusning utanför en restaurang i Gävle i början av juli. Då han kände sig otrygg i den behandling han tyckes sig utsatt för av vakter och poliser, så ville han inte berätta sitt namn.

Enligt lagen så behöver inte en person som omhändertagits enligt LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer, uppge några personuppgifter, och mannen skrevs därför in på polisstationen som okänd.

LÄS MER: Gävlepolisen bröt mot lagen vid omhändertagande av berusad man

Nu kritiserar justitieombudsmannen (JO) Polisen för händelsen. Det är mycket angeläget att ett arbete för att säkerställa arrestvakters utbildning och kompetens prioriteras, anser JO.

Att en arrestvakt ger budskapet att det kan ge fördelar för den som säger sitt man, eller motsvarande nackdelar, om han vägar, är inte acceptabelt, enligt JO

Polismyndighetens ansvar

JO Cecilia Renfors skriver följande i sitt beslut:

Polismyndigheten ska kritiseras för det inträffade. Det har kommit fram att arrestvakten hade fått börja arbeta trots att han inte hade genomgått den utbildning som krävdes för tjänstgöring i arresten.

Det är därför viktigt att framhålla att Polismyndigheten ansvarar för att de som tjänstgör i en polisarrest har tillräcklig utbildning för att kunna fullgöra sina arbetsuppgifter på ett korrekt sätt.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.