”Pesten” har slagit till i Ockelbo – döda kräftor flyter upp till ytan

Uppdaterad
Publicerad

Pestsporer i vattnet och hundra döda kräftor. Rännsjöbäcken i Ulvsta utanför Ockelbo är hårt drabbad av så kallad ”kräftpest” – den är dock helt ofarlig för människor.

Det var strax efter midsommarhelgen som de döda kräftorna hittades av personer inom Ulvsta fiskevårdsområde. Efter att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala analyserat kräftorna visade det sig vara kräftpest som slagit till.

– Det här är en katastrof för flodkräftan här i bäcken, de kommer att dö ut allihopa, en riktig katastrof, säger Ola Norberg, fisketillsyningsman, samtidigt som han hovar upp lite rester av döda kräftor ur bäcken.

Området kräftpestförklarades snabbt av Länsstyrelsen Gävleborg eftersom man vill förhindra och begränsa vidare spridning i området.

Våldsamt sporspridningsförlopp

– Pesten kan ha kommit hit med fiskeutrustning, båtar, blöta badkläder eller om någon tokstolle satt i signalkräftor. Det är inte mycket vi kan göra nu, säger Ola Norberg-

När flodkräftor smittas leder det till ett våldsamt sporspridningsförlopp med mycket höga koncentrationer av pestsporer i vattnet. Länsstyrelsen kommer att utföra insatser för att utföra för att kontrollera omfattningen av pestutbrottet och hur flodkräftsbeståndet har drabbats.

Förbud i 18 månader

Till och med den 31 december 2021 är det förbjudet att fånga kräftor, liksom att saluhålla, sälja, köpa och transportera okokta kräftor.

Fisk från området får inte användas som betesfisk i annat vatten.

Inga fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål som använts i vattnet får föras till annat vatten utan att först desinfekteras.

Kräftpest

Ett av de största kända hoten mot flodkräftor är kräftpest i sjöar och vattendrag. Under 1960-talet planterades signalkräftor ut i svenska vatten för att ersätta flodkräftpopulationer som dog ut. Det man inte visste då var att signalkräftor kan bära på sjukdomen kräftpest utan att själv insjukna. Flodkräftor däremot dör om de smittas. Flodkräftan har även påverkats av försurning, utsläpp, vattenregleringar och igenslamning av lämpliga livsmiljöer.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.