Anders Sundin får tillsammans med Peter Alzén Gävle kommuns kulturpris 2015 på 25 000 kronor. Foto: Pernilla Wahlman

Peter Alzén och Anders Sundin får Gävle kommuns kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Gävleborgs Anders Sundin får tillsammans med Peter Alzén Gävle kommuns kulturpris 2015 på 25 000 kronor. De får det för sin bok ”Vi lever – när rocken kom från Gävle”.

”Vi lever...” är den första boken om Gävleregionens musikrörelsen där de som var med själva berättar om åren som förändrade musikhistorien. Medverkar gör bland annat artister som Thomas Di Leva, Tomas Ledin, Leif Walter, Monica Törnell, Kicki Moberg, PF Commando och Traste Lindén Kvintett. Totalt är över 100 intervjuer genomförda av Anders Sundin och Peter Alzén.

– Vi är förstås hedrade över att få den här utmärkelsen, det betyder mycket för oss och även för andra hoppas jag, säger Anders Sundin. Då tänker jag på att hela den här rock-, pop- och punkrörelsen som vi är sprungna ur länge setts som skärpkultur och något oviktigt, nu omfamnas också den av att bli kulturpristagare. Ur hela den här rörelsen föddes inte bara musiker, producenter, konstnärer och författare. Många blev beslutsfattare och sitter på chefsposter i dag. Men det allra viktigaste den lärde oss, oavsett var vi hamnade i livet, var att bli kulturkonsumenter.

Tre års arbete

Under tre år arbetade Anders Sundin och Peter Alzén med att göra intervjuer, research och skriva om åren mellan 1970 och 1990 i Gävleregionen. Nu förbereder de sig för att ge ut del två av ”Vi lever...” om åren 1990 till 2010.

– Vi hade verkligen inte tänkt det från början, men med all uppmärksamhet och stora intresse för boken känner vi oss nu motiverade att skriva del två. Vi sätter igång i höst och planerar att ha den klar till vintern 2018/19. Men allra först ska vi göra färdig vår skiva med musik från bok nummer ett som vi håller på och sammanställer och arbetar med nu, ”Vi lever – musiken”. Den planerar vi att ge ut redan i höst, säger Peter Alzén.

På Nationaldagen den 6 juni får Anders Sundin och Peter Alzén ta emot pengar och diplom vid firandet i Boulognerskogen i Gävle. Tidigare den här månaden tilldelades de två författarna Region Gävleborgs kulturstipendium på 25 000 kronor.

Taxametern tickar

– Att få två farbröder på femtio plus att sitta och skriva på helger och ledig tid gratis är inga problem, men öppnar du dörren till en inspelningsstudio börjar taxametern ticka direkt. Och låtarna vi håller på och sammanställer till vår skiva måsta tvättas digitalt, mastras om, tryckas och så lägg till en del kulturbyråkrati, så pengarna kommer att gå oavkortat till det projektet. Men vi är mest stolt över att bara kunna kallas oss för kulturpristagare. Tack så mycket, men lite ska vi fira till helgen, säger Anders Sundin och Peter Alzén.

  • Bo Lindes stipendium 2015 för verksamhet inom musikområdet har tilldelats Elin Lindfors. Stipendiet uppgår till 15 000 kr.
  • Gävle Kommuns Kulturstipendier 2015 har tilldelats Marie Björk och David Hammarberg. Stipendierna uppgår till 2 x 15 000 kr.
  • Gävle Kommuns honnörstipendier 2015 för förtjänstfulla insatser på kulturområdet har tilldelats Åke Blom. Stipendiet uppgår till 15 000 kr.
  • Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att Ejva Damms stipendium 2015 tilldelas Erik Olof Wiklund, Pia Maria Högman och Lena Wennberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer