Sträckan mellan Gävle och Söderhamn ska underhållas hösten 2021. Nu tittar regionen på hur man ska lösa trafiken under tiden. Foto: SVT

Ostkustbanan i behov av underhåll – spårbyte aktuellt 2021

Uppdaterad
Publicerad

Ostkustbanan är i behov av underhåll. Därför är ett spårbyte mellan Gävle och Söderhamn planerat – men inte förrän 2021. Nu tittar regionen på hur trafiksituationen ska kunna lösas under tiden.

Avstängningen blir från 23 augusti till 21 november 2021. Banarbeten kommer också pågå under 2020 och 2022.

Enligt Region Gävleborg förespråkade de att arbetet skulle ske nattetid, för att slippa att sträckan helt behövs stängas – något som Trafikverket inte ska ha varit överens om. Istället stängs sträckan helt under 16 veckor.

Gör en fördjupad analys om alternativ

Region Gävleborg kommer nu att göra en fördjupad analys om hur resandet norr om Gävle ska möjliggöras den aktuella tiden. Vid avstängningen av Ostkustbanan kan det bli aktuellt att leda om tåg via Kilaforsbanan och Norra Stambanan.

– Vi arbetar nu med att se över hur den trafiken kan planeras. Det kan även bli fråga om bussersättningar, säger Fredrik Åberg-Jönsson, regionråd (V) och hållbarhetsnämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.