Fredagsflanörer på Gävle stadsfest. Det rykte som spridits om hot mot festen har ingen grund enligt polisen, som undersökt saken. Foto: SVT

Polisen i Gävle avfärdar rykte om terrorbrott mot stadsfest

Publicerad

Polisen i Gävle har kontrollerat ett rykte som spridits under fredagen om att Gävle stadsfest hotas av ett terrorbrott. Polisen gör bedömningen att det inte finns någon substans i ryktet.

I sociala medier har det under fredagen spridits rykte om ett hot om terror vid Gävle stadsfest. Polisen fick också vetskap om detta rykte, och utredde vad som låg bakom. Polisen hittar ingen grund för ryktet.

Bedömer saknas substans

– Vi har utöver kontakten med Säkerhetspolisen bland annat annat pratat direkt med den person som ska ha sagt att det ska ske ett terrorbrott, och då framkom det helt andra uppgifter. Efter samtalet gjorde vi bedömningen att det inte finns någon substans i hotet, säger John Köhler som är lokalpolisområdeschef i Gästrikland, på polisens hemsida.

– Senare idag har det spridits uppgifter mellan människor, både mun till mun och på sociala medier, om att det ska ske ett terrorbrott på Gävle Stadsfestival. Men det finns i nuläget ingen konkret information som gör gällande att ett terrorbrott ska genomföras på Gävle Stadsfestival, tillägger John Köhler.

Samma terrornivå sedan januari

På Säkerhetspolisens hemsida finns den bedömda terrorhotnivån för Sverige. Denna ligger på förhöjd nivå, en trea på femgradig skala, och har legat där sedan januari 2019.

Polisen kommer att finnas på plats på Gävle stadsfestival med flera patruller för att jobba brottsförebyggande mot alla typer av brott, uppger John Köhler. Ser man någonting som verkar misstänkt så ska man höra av sig till polisen, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer