Se när polisen gör nykterhetskontroll på bilister i Gävle. Foto: Agneta Brolin/SVT

Polisens första nykterhetskontroll i Gävle efter pandemiuppehållet

Uppdaterad
Publicerad

Inte en enda bilist visade sig vara onykter vid polisens allra första nykterhetskontroll efter pandemiuppehållet.

– Det är inte troligt att resultatet håller i sig hela veckan, säger Adam Skantz på polisen i Gävle.

Pandemin satte stopp för rutinmässiga nykterhetskontroller och nu är polisen i region Mitt först ut i landet med att återuppta kontrollerna i en gemensam insats mot rattfylleribrott.

Första kontrollen gjordes invid E16 vid västra infarten till Gävle och efter de första 100 blåsproven behövde inte en enda onykter förare följa med till polisstationen för ytterligare nykterhetskontroll.

– En bra start, men i snitt är det cirka en av 500 blåsningar som är positiva, säger Adam Skantz på polisen i Gävle.

”Bra att de har koll”

En av de som klarade blåsningen var Jennifer Frisk från Gävle.  Hon tycker det är bra att polisen nu är igång igen med nykterhetskontrollerna igen.

– Det är bra att de har koll på vilka som kör på vägarna, säger hon.

Ute hela veckan

– Målet är att nå noll positiva blås och det hoppas vi nå genom att synas ute i trafiken, säger Adam Skantz som tillsammans med sina kollegor kommer att hålla nykterhetskontroller i hela regionen under veckan.

– Trafikverket har statistik som säger att ungefär 15 000 kör onyktra i Sverige varje dag, säger han.

Statistiken säger vidare att varje år dör cirka 70 personer i alkohol och narkotikarelaterade trafikolyckor. Två av tio dödade i trafiken och mer än var tredje ung förare som dödas i trafiken har alkohol i kroppen. Var fjärde mopedist som dör i trafiken är onykter.

Adam Skantz berättar mer om nykterhetskontrollerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.