Berit Jansson, Linda Rosander och Arne Bertilsson från polisen i region Mitt reser runt för att locka unga till yrket. Foto: Polisen

Polisen turnerar för att locka nya till yrket

Publicerad

En husbil med poliser ska locka unga från mindre orter till yrket. På måndagen startade resan i Gimo och på torsdag och fredag besöker de Hälsingland.
– Många av de vi möter är nyfikna och väldigt pålästa, säger Berit Jansson, initiativtagare från polisen i Gävle.

På måndagen startade ansökningstiden till polisutbildningarna i landet. Fram till den 31 maj kan de som drömmer om ett liv i medborgarnas tjänst söka till aspirantutbildningen.

Som SVT tidigare har berättat så råder det stor brist på polisen och i region Mitt har det minskat år efter år. Särskilt stort är tappet i Gävleborg.

– Målet är att få in 10 000 nya anställda inom polisen till år 2024, säger Berit Jansson.

Det var hon som kom på idén att resa runt för att locka nya till yrket. De unga som de träffat hittills har varit nyfikna och pålästa, men även nyfikenheten från den egna organisationen har märkts av.

– Det är första dagen i dag och responsen har varit stor, kollegor har hört av sig från andra delar av landet och vill göra samma sak, säger hon.

Hälsingland besöks i slutet av veckan

I Gävleborg kommer man att besöka Hudiksvall, Ljusdal och Bollnäs på torsdag och Söderhamn på fredag.

– Vi ser färre sökande från mindre orter. Lyckas vi locka tio nya med den bakgrunden genom detta är det jättebra, säger hon.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Då träffar man polisens rekryteringsteam

Visa

Torsdag

Hudiksvall kl.10:00-12:00, Bromangymnasiet

Ljusdal kl. 13:00-14:00, Slottegymnasiet

Bollnäs kl.15:00-16:00, Torsbergsgymnasiet

Fredag

Söderhamn kl.09:00-10:00, Staffansgymnasiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer