Hör konsumentvägledaren Johanna Pettersson om hur du minskar risken för att drabbas av kortbedrägeri. Foto: SVT/TT

Black friday och julhandeln – kortbedragarnas högtid

Uppdaterad
Publicerad

Black Friday närmar sig. En stor shoppingdag då många butiker kommer med extra bra erbjudanden. Polisen går nu ut och varnar konsumenter som handlar på nätet för att vara försiktiga.

Black friday är startskottet för julhandeln på nätet. Men det är också högtiden för kortbedragare. Förra året anmäldes 212 kortbedrägerier till polisen, varje dag, under den här perioden. Ett av de vanligaste bedrägerierna är, enligt polisen, att någon gör köp på stulna kortuppgifter. Det är via dataintrång som bedragarna kan komma över informationen. Men det finns sätt som minskar riskerna för att drabbas berättar Johanna Pettersson, konsumentvägledare i Söderhamn.

– Man kan försöka se om det är en seriös internetsida genom om det finns kontaktuppgifter till företaget. det är bra om det står att det är fjorton dagars ångerrätt. Jag tycker att det bästa är om man kan få en faktura istället för att betala med kort. Det blir säkrare genom att du vet att du fått produkten innan du betalar, säger hon.

Pengar tillbaka

Kan man få tillbaka pengarna om man blivit drabbad?

– Ja det kan man, men det krävs att man har gjort en polisanmälan och att man intygar att man misstänker bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.