Eva Arvidsson, ordförande Polisförbundet Gävleborg. Foto: Lina Abusagr, SVT

Poliser kritiska mot snabbutbildning för civilanställda

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan berättade vi om civilanställda som jobbar inom polisen vill ha ett snabbspår till att bli poliser. Ett sätt att råda bot på den stora polisbristen. Ingen bra ide tycker polisens egna fack.

Eva Arvidsson som är ordförande för Polisförbundet Gävleborg tycker inte att det är en bra idé att låta civilanställda att bli särbehandlade och få en genväg in till polisyrket.

– De kan söka polisutbildningen precis som alla andra. Och med den erfarenhet de har så är det positivt, men antagningskraven måste vara det samma för alla för att vi ska få bra poliser ute i verksamheten, säger Eva Arvidsson.

Akuta lösningen på polisbristen

Polisförbundet menar att det finns andra lösningar på polisbristen.

– Den akuta lösningen idag är att höja lönerna så att man behåller de poliser som är kvar och återrekrytera poliser och att vi fyller platserna på polisutbildningen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.