Poliser tävlar i att bötfälla bilister – ”dummaste jag hört på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikpolisen i Region Mitt utser sedan i höstas ”Månadens bubblare” – en tävling där poliser belönats om de ökar alkoblåskontroller och bötfäller folk som kört sex till nio kilometer i timmen för fort. Tävlingen har gjort kollegorna inom polisen förbannade.

”Är det rimligt att rättsvårdande myndigheter tävlar i att ge medborgarna straff?”

”Tävling att bötfälla vanliga samhällsmedborgare, det dummaste jag hört på länge.”

”Detta med månadens trafikbubblare är för mig bara ett annat sätt att införa pinnjakten med ett annat namn.”

Så lyder tre av kommentarerna på polisens intranät.

Sedan i höstas utser polisens Region Mitt ”Månadens trafikbubblare” – de lokalpolisområden som lyckats bäst med att öka andelen ”blås” och andelen böter för fortkörare i spannet sex till nio kilometer i timmen för fort, alltså de lindrigaste fortkörningarna.

Bakgrunden är en nationell trafikstrategi för att öka antalet nyktra förare på vägarna, sänka medelhastigheten och minska antalet döda och skadade.

– Forskningen visar att vi måste bli bättre att rapportera personer som överskrider hastigheten mellan 6 och 9 kilometer, säger Mikael Hedström som är pressinformatör för Region Mitt.

Medarbetarna kritiska: ”Helt galet”

Men många medarbetare är kritiska.

”Respekten för oss inom polisen har nått botten då vi till och med blir attackerade med handgranater! Att vi då utlyser en tävling om vem som kan attackera den laglydigaste medborgaren som under ett ögonblick glömmer att ha järnkoll på hastighetsmätaren är fan i mig helt galet” lyder en kommentar.

”Ingen tävling”

Mikael Hedström, polisens pressinformatör, menar att kritikerna missförstått satsningen.

– Det är ingen tävling utan man vill uppnå ett mål.

Vad ska man kalla det då?

– Man kan kalla det en mätmetod för hur man når våra mål.

Blås ökade med 312 procent

Den mest framgångsrika ”bubblaren” har varit polisområde Västra Mälardalen, som i september ökade alkoblåsen med 312 procent. Samtidigt var andelen positiva blås – upptäckta rattfyllerister – låg.

Under september och oktober blev också Norra Västmanland, Västerås och Hälsingland ”bubblare”, alla med tvåsiffriga procentökningar.

Mikael Hedström medger att man kan ha misslyckats i den interna kommunikationen kring satsningen, som nu ska utvärderas. Men han kan inte svara på när utvärderingen är klar.

Vem kan svara på det?

– Det är ingen som kommer att svara på det, utan det kommer att göras en utvärdering och sen kommer man att svara. Men det är ingen extern fråga utan en intern fråga hur vi kommunicerar internt, och den behåller vi för oss själva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.