Genrebild. Många poliser har efterfrågat mer tydlighet gällande ensamarbete i farliga situationer. Foto: TT, Hasse Holmberg

Polisfacket vill ha stopp på ensamarbete i riskfyllda miljöer

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har poliser runt hela landet gjort hundratals anmälningar om hot och våld under tiden som de har ensamarbetat. Värst är det på glesbygden och polisens fackorganisation Polisförbundet säger att det är ett systemfel som är orsaken.

Nu kräver Polisförbundet att polisarbete som utförs i riskmiljöer i alla tillfällen ska utföras av minst två poliser. Den största hotbilden sägs finnas i glesbygden.

– Alltför många poliser har vant sig vid att åka långa sträckor vid ingripanden utan att ha en kollega nära till hands om det brinner till, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud i polisregion Nord, till Nyhetsbyrån Siren.

Ensam i biljakt

Ett exempel på polisarbete som Polisförbundet anser skulle ha utförts av två poliser är en smitning som utspelade sig i centrala Hudiksvall i oktober förra året. Den inblandade polisen upprättade en anmälan efter händelsen.

Polisen var i tillfället ensam i en radiobil och anropade förstärkning under en pågående biljakt, men fick som svar att närmaste radiobil var sex mil bort och även att andra enheter var upptagna. Polisen prejade bilen och fick ensam gripa föraren och passageraren. Platsen där de misstänkta personerna greps var ungefär 300 meter från polisstationen i Hudiksvall.

Kritiserats i åratal

Polisförbundet och dess skyddsorganisation har i åratal tryckt på frågan om ett förtydligande om rutiner för ensamarbete i riskmiljöer. Arbetsmiljöverket har kopplats in och anmälarna visar upp ett stort antal tillbudsanmälningar som gjorts av poliser där ensamarbete i riskmiljöer belyses och mer resurser efterfrågas.

Ännu inte klart

Det som begärs är bland annat ökad minimibemanning och tydlighet gällande när ensamarbete ska utföras. Polisen som arbetsgivare har enligt de dokument med bland annat polisers tillbudsanmälningar, inte gjort de efterfrågade ändringarna. Arbetsgivaren ska upprepade gånger ha undvikit frågan genom att senarelägga klardatum och peka på befintliga lokala och nationella riktlinjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.