Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför försvinner polisutbildningen från Söderhamn. Hör Berit Jansson, aspirantansvarig i Gävleborg, berätta. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Polisutbildningen i Söderhamn stoppad – ”Ska inte bli sämre”

Uppdaterad
Publicerad
2016 slog polisen i Gävleborg på stora trumman när nya poliser skulle utbildas i Söderhamn igen efter att verksamheten legat nere i fem år. Teorin fick studenterna läsa på distans mot Växjö eller Umeå, men de praktiska momenten utfördes på gamla flygflottiljen.
Nu är Söderhamnsutbildningen borta igen.

De sista studenterna till Söderhamn antogs till vårterminen 2019 och de kommer att få läsa klart enligt den modellen, men det har endast varit en handfull studenter i de sex kullarna som har antagits sedan 2016.

Utbildningen har tagit resurser från polisen i Gävleborg som har fått hålla med instruktörer i prakiska moment, men skälet till nedläggningen är främst att skolorna i Umeå och Växjö vill se den här förändringen.

För Gävleborgare som nu vill bli polis men inte flytta till en studieort ska det fortfarande gå att plugga teorin hemma på kammaren men med något fler besök på studieorterna för praktiska kurser.

– Det ska inte bli sämre. Förut behövde studenterna ändå åka till Växjö eller Umeå ungefär fyra veckor per termin, nu blir det fem veckor, säger Berit Jansson, aspirantansvarig i Gävleborg.

Nytt sätt att söka utbildningen

Nytt sedan årsskiftet är också att antagningen till polisutbildningen är öppen året runt och sker mer efter en först till kvarn-princip, man ska inte behöva vänta mer än omkring en månad på ett svar om man kommer in eller inte.

I ansökan lämnar man även önskemål om var i landet man vill arbeta som färdig polis och besked om det ges om man senare antas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer