Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två brukare kom in till sjukhuset i Hudiksvall med allvarliga skador. Christer Sammens är åklagare i fallet. Foto: SVT

Akutpersonal slog larm – två brukare kom in med frakturer

Uppdaterad
Publicerad

Två brukare på ett boende i Hudiksvall kom i torsdags in till sjukhuset i Hudiksvall med frakturer. En polisutredning har inletts och ett antal personer i personalen på ett boende är nu avstängda under tiden som en arbetsrättslig utredning pågår. 

Det var i torsdags, den 19 november, som två brukare, båda i femtioårsåldern, kom till sjukhuset i Hudiksvall med allvarliga skador på kroppen. Det ska bland annat röra sig om frakturer.  

– Jag går inte in närmare på det men det var så pass allvarliga skador att sjukhuset slog larm. Man tyckte att det var aningen anmärkningsvärt, säger Christer Sammens, åklagare.  

Sjukhuset slog alltså larm och nu har en polisutredning inletts. Exakt vad som skett ska nu utredas. Brottsrubriceringen är för tillfället vållande till kroppsskada.

– Vi försöker arbeta förutsättningslöst för att se exakt vad som kan ha hänt, säger Christer Sammens. 

Personal avstängd

Under tisdagen meddelade kommunen att ett antal personer i personalen på ett boende i Hudiksvall nu är avstängda. Även en Lex Sarah-utredning och en Lex Maria-utredning har påbörjats.  

– Alla som vi har omsorg om ska känna sig trygga hos oss och inte fara illa. Därför tar vi det här på allra största allvar och agerade omgående med bland annat interna utredningar parallellt med polisutredningen. Mer kan jag inte säga innan utredningarna är klara, säger förvaltningschef Marie Eriksson-Palmgren.

Om lex Sarah och lex Maria

Visa

Lex Sarah:

Innebär att personalen i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det gäller bland annat inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Även risk för missförhållanden måste rapporteras.

Lex Maria:

En anmälan enligt lex Maria ska utföras då en händelse inträffat där en patient drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller allvarlig sjukdom enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659). Anmälan ska vara IVO tillhanda snarast efter inträffad händelse.

Källa: 1177.se och Vardhandboken.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer