Foto: Markus Dahlberg/SVT

Politiker kör över miljökontoret – 220 000 liter olja kan hamna på Gävles dricksvattentäkt

Uppdaterad
Publicerad

En ny transformatorstation innehållande 220 000 liter olja kan hamna på Gävles dricksvattentäkt i Valbo. En dispensansökan har lämnats till Länsstyrelsen. Kommunens miljökontor vill stoppa planerna, men politiken har gett klartecken.

Det är Vattenfall som vill bygga transformatorstationen för att förse Microsofts gigantiska serverhall i Stackbo, mellan Gävle och Sandviken, med el.

Gävle kommuns miljöchef målar upp ett värsta scenario om oljan, trots all säkerhet, skulle läcka ut över dricksvattentäkten:

– Då står Gävle kommun utan dricksvatten, säger Patrik Gustavsson.

Oeniga politiker

Det är Länsstyrelsen som avgör dispensansökan, men kommunen får lov att yttra sig. Miljökontoret vill stoppa dispensen, men politiken har gått emot tjänstemännen och vill ge klartecken åt den nya transformatorstationen. Dock finns kritiska röster, hör dem i klippet ovan.

Vattenfall försäkrar att anläggningen byggs med rigorös säkerhet.

– Transformatorstationer som byggs med dagens teknik är väldigt säkra och det har inte förekommit några allvarliga incidenter med läckage av isolervätska på Vattenfalls moderna anläggningar. Om det skulle ske så har vi uppsamlingskärl som rymmer hela mängden isolervätska, säger Mikael Björnér, pressansvarig vid Vattenfall.

Länsstyrelsen räknar med att kunna fatta beslut i dispensfrågan under första veckan i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.