Hör kritiken mot de hundratals vindkraftverk som kan komma att placeras ut i Gävlebukten. Foto: SVT.

Vindsnurror höga som Eiffeltornet kan bli verklighet utanför Gävlekusten

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största vindkraftsparker med snurror lika höga som Eiffeltornet kan bli verklighet utanför Gävlekusten. Men Gävle kommun har knappt utrett det stora ingreppet i miljön. Det menar föreningen Vision Jungfrukusten.

– Jag tycker man ska stanna upp och se vad det här får för konsekvenser, när vi pratar med politiker och tjänstemän på kommunen känns det som om de har väldigt lite kunskap om hur det här kommer att påverka Gävlebukten, säger Bengt Nises, ordförande för ideella föreningen Vision Jungfrukusten.

Gävle kommuns ansvariga kommunalråd centerpartiets Margaretha Wedin håller inte med om att frågan är för lite utredd och att de saknas nödvändigt kunskap.

– Det här är väldigt komplext och det är många saker man måste titta på, så frågan är inte utredd färdigt än, säger Margaretha Wedin (C).

Vi hittar bara ett fyra sidor långt dokument från samhällsbyggnadsutskottet i kommunens diarium i ärendet, är det allt som finns?

– Det kan jag inte svara på, har inte tittat i detalj på det som finns, säger Margaretha Wedin.

Utreds i regeringens havsplan

Det handlar om ett gigantiskt projekt och som just nu utreds i regeringens havsplan och som är ute på slutgranskning. De enorma vindkraftverken kommer att bli över 300 meter höga med rotorblad som är 200 meter mellan vingspetsarna.

Havsplanen ska ge vägledningen omv ad som är mest lämpligt hur havet ska användas, är det här lämpligt?

– Vindkraft är något som är bra när det fungerar och är på rätt ställe, säger Margaretha Wedin. Och vi måste titta mer om det här är rätt ställe.

Moderaterna i kommunfullmäktige är också kritiska över hur informationen om vindkraftprojektet gått till.

– Det är knappt att vi politiker sett att det här har hänt, säger Pekka Seitola (M).

Men ni sitter väl också med i samhällsbyggnadsutskottet och har ansvar?

– Självklart, men vi försöker ta tag i det här nu och bilda opinion.

Jungfrukusten framtid

Att vindkraftparken är på väg att bli en politisk fråga är inget som Vision Jungfrukusten vill se.

– Det är synd, för det här är en fråga de borde ha stor politisk enighet kring, det handlar inte om vi ska ha vindkraft eller inte, det handlar om hur vi vill att Jungfrukusten ska se ut, säger Bengt Nises.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.