Regionrådet Jennie Forsblom vill ha svar från regionfullmäktige på ett antal frågor kring konstverket på Gävle sjukhus. Foto: Maria G Nilsson/SVT

Politiker reagerar efter konstverk på Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat på sociala medier på konstverket som målats i en kulvert på Gävle sjukhus. Kristdemokraterna i Region Gävleborg har nu skickat en interpellation till regionfullmäktige. Partiet vill bland annat ha svar på hur beslutsgången går till när regionen ska smycka till exempel en kulvert.

– Konstverket i sig ifrågasätter jag inte alls. Det är upp till betraktaren att avgöra vad konst säger mig, men placeringen kan man fundera på, säger Jennie Forsblom (KD) som är regionråd i opposition i Gävleborg.

Under en performance, eller en livemålning, i kulverten på Gävle sjukhus i måndags, målade konstnären Fatima Moallim ett konstverk på en av väggarna i den ombyggda delen. Målningarna har väckt många reaktioner på sociala medier hos Gävleborna.

Ska politiker lägga sig i konsten?

– Generellt ska vi inte det, säger Jennie Forsblom.

Se Jennie Forsblom (KD) berätta mer i videon ovan.

Interpellationen om konst i regionens lokaler

Interpellationen till Tommy Berger (S) hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande – här är frågorna som Kristdemokraterna vill ha svar på:

• Vilka kriterier finns bakom inköp av konst till Region Gävleborgs offentliga lokaler?

• Hur går beslutsgången till när regionen ska smycka till exempel en kulvert?

• Utgår regionen från tillgänglig forskning i färgsättning, utsmyckning och konst i våra lokaler?

• Anser regionrådet att vi behöver anpassa lokaler efter målgrupp som vistas i lokalerna?

Källa: Kristdemokraterna i Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.