Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Privat företag tar över arresterna i Gävleborg – facket varnar

Publicerad

Polisens arrester, där brottsmisstänkta och berusade låses in i ett första skede, ska tas över av ett privat vaktbolag. Polisen hoppas att det ska lösa svårigheten att bemanna arresten men facket menar att det kommer att leda till mer arbete för poliser och utredare.

Gävleborgspolisens arrester i Gävle, Sandviken, Bollnäs och Hudiksvall ska från och med i mars bemannas av ett privat vaktbolag. Ett 40-tal vakter berörs.

De senaste åren har arrestverksamheten haft svårigheter med bemanning och en mödosam administration, enligt polisen.

Sysslor får tas över av poliser

Upplägget finns på fler håll i landet men arrestantvakternas fackförbund Seko menar att det leder till ökat arbete för poliser. Vakter som är anställda av myndigheten får utföra uppgifter som har betydelse för utredningar, vilket inhyrd personal inte tillåts göra. Dessa uppgifter riskerar att hamna på en redan belastad poliskår, menar fackförbundet.

John Köhler, kanslichef vid polisen i Gävleborg. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Polisen ser å andra sidan en vinst i att poliser få ta över delar av arrestantvakternas sysslor.

Hör John Köhler från polisen i Gävleborg och Seko polisens ordförande Karna Tillheden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.