Arbetslösheten i maj Foto: SVT

Prognos: 1 700 fler i arbetslöshet i Gävleborg nästa år

Publicerad

1 700 fler Gävleborgare kommer att vara arbetslösa nästa år, jämfört med 2019. Den beräkningen gör Arbetsförmedlingen efter intervjuer med drygt 400 arbetsgivare i länet.

För riket totalt ser Arbetsförmedlingen att fler kommer att få jobb de närmaste två åren, men med avmattad takt, vilket resulterar i en ökad arbetslöshet. Under 2020 väntas arbetslösheten stiga från 6,8 till 7,2 procent.

1 700 fler personer i arbetslöshet

Även i Gävleborg kommer arbetslösheten att öka. Under 2019 är 9,8 procent arbetslösa, nästa år väntas det vara 10,2, vilket motsvarar 1 700 personer.

Enligt undersökningen minskar andelen företag i länet som planerar att utöka sin personalstyrka, och inom industrin är förväntningsläget det lägsta på sex år.

Arbetsförmedlingen bedömer att att de största utmaningarna i Gävleborg är att motverka bristen på utbildad arbetskraft, förbättra utomeuropeiskt föddas möjlighet till arbete, och minska antalet långtidsarbetslösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer