Foto: SVT/Anders Öhlund

Protesterna hjälpte inte – 150 elever på Jernvallsskolan flyttas​

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna hjälpte inte. Högstadiet på Jernvallsskolan i Sandviken läggs ned, och de 150 högstadieleverna flyttas nu till Björksätraskolan.​

Det var under tisdagskvällen som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna drev igenom beslut.

Orsaken till flytten är platsbrist för de eleverna som bor i centrum . Det fattas drygt 30 platser för de yngre eleverna och nu får alltså högstadiet flytta på sig. Kunskapsnämnden valde att gå på förvaltningens beslut och göra om Jernvallsskolan till en F-6-skola.

– Vi har lyssnat på barnen och föräldrarna och naturligtvis hade vi inte velat ta det här beslutet men tyvärr måste vi göra det, säger Lars Karlsson (S), ordförande i Kunskapsnämnden.

​Oppositionen bland annat Moderaterna ser beslutet som djup olyckligt och räknar med att beslutet kommer att överklagas.

– Barnkonventionens har blivit lag. Den säger att man alltid ska ta hänsyn till barnens bästa så vi får titta hur beslutet är utformat och välja att agera eller inte, säger Johnny Bratberg (M), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.