Hör John Köhler om hur polisens tid går åt till att åka ut till personer som är i akut psykisk nöd Foto: Anders Sundin/SVT

Allt fler polisutryckningar i Gävleborg kopplade till psykisk ohälsa – psykiatriambulans kan bli aktuell

Uppdaterad
Publicerad

Trenden är tydlig – polisen i Gävleborg får allt fler utryckningar kopplade till psykisk ohälsa. Regionen och polisen anser att det måste till en ändring. Dels saknar polisen utbildning i psykiatri, och dels tar dessa ärenden mycket tid från annat polisarbete.

I fjol åkte polisen i Gävleborg ut på 452 handräckningar vid akut psykisk nöd. Tio år tidigare var det 287 fall.

– Tidsåtgången är en väldigt stor faktor, säger John Köhler, kanslichef för polisområde Gävleborg. 

”Svårt att bedöma patienter i akut psykisk nöd”

Det är vuxenpsykiatrin tillsammans med ambulansen, akuten och polisen som fått uppdraget att titta på hur en psykiatriambulansverksamhet skulle kunna fungera i Gävleborg.

– Det är svårt att bedöma patienter i akut psykisk nöd, säger Emanuel Margulies som är både vårdutvecklare inom psykiatrin och ambulanssjuksköterska.

I storstäderna finns dedikerade psykiatriambulanser, där man har tagit bort bårarna och bytt ut mot säten. Men det skulle inte vara ekonomiskt försvarbart att ha i Gävleborg. Fallen av psykiatrirelaterade larm är för få och avstånden är för stora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.