Assistanshunden Morris trivs med sitt jobb att träffa patienter på sjukhuset i Japan. Foto: Privat

Pudlar från Gnarp arbetar som assistanshundar på sjukhus i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Paret Hans Van Den Broeck och Leigh Hall bor i Nordanstig. Där utbildar de tillsammans arbetshundar – tre av dessa jobbar nu som assistanshundar på sjukhus i Japan.

Hans från Belgien och hans fru Leigh från USA flyttade till den lilla byn mellan Gnarp och Jättendal för elva år sedan. Här hittade de det hus, det lugn och det utrymme som de sökte för att utbilda assistans-, ledar- och terapihundar.

”Samarbete mellan människa och hund”

Tre av deras hundar har levererats till Japan. Där är de anställda som terapihundar på sjukhus. Nyligen reste paret dit för att själva se hur hundarna etablerat sig och fungerar tillsammans med personal och patienter.

– En terapihund ska vara lugn i alla slags situationer och tycker om att vara nära människor. De här hundarna är inga verktyg och inget som ska utnyttjas för att en person ska må bättre. Det ska var ett samarbete som ska gynna både människan och hunden, berättar Hans Van Den Broeck.

Mycket lek i träningen

Hundarna grundtränas under ett års tid hos Hans och Leigh. När hundarna anländer till Japan tar japanska tränare vid och sluttränar hundarna innan de är redo att anställas på sjukhusen.

– För oss är det jätteviktigt att träna på ett positivt och lugnt sätt. Vi använder mycket lek i vårt sätt att träna. Det ska vara roligt både för oss och för hunden.

Se terapihunden Morris träffa en cancersjuk patient på sjukhuset i Japan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.